söndag 21 februari 2010

Full automatik på värmen, allt spångolv färdigt

Tröttnade på att springa och shunta upp/ner golvvärmen i gårkväll och satte dit automatiken (tillfälligt, källartrappen kommer före den permanenta placeringen av rumsgivaren), den fungerar kanonbra även om det krävdes lite snickeri för att få fast motorn (då skruvhålet som enl. instruktionen skulle finnas i shunten inte fanns där, se dålig bild). Shunten ger ut 50-gradigt vatten till plattan som värms upp så långsamt som ett par meter/slinga och dag, man kan alltså känna golvvärmeslingan ca 6 meter nu... mycket att värma.

Pannan och brännaren fungerar över all förväntan, den är otroligt avancerad och t.o.m. tänder utan att man ser någon rök från skorstenen. rökgaserna är ca 110 grader vilket talar för en mycket bra verkningsgrad! Den tänker och agerar helt självständigt i alla lägen och hittills bara till min belåtenhet, man kan ändra alla parametrar men kan önska och ytterligare en ordentlig bunt som jag inte begriper mig på ännu. Kan inte föreställa mig att den någonsin kommer att krångla men så är det ju också den bästa som marknaden kunde erbjuda :-)

9 kommentarer:

  1. Hej Torbjörn,

    Ett par saker att tänka på... 110 grader är lite låg temperatur för rökgasen, du ska minst ha 60 grader 1 m ner i skorstenen för att förhindra kondensbildning i skorstenen. Lättast är att ta en stektermometer och sänka ner i skorstenen.

    Du bör inte schunta ut varmare vatten än 40-45 grader till golvvärmen, kör pumpen på lägsta farten om du inte redan gör det. När du schuntar ut vatten till trägolv fär du inte köra högre än 27 grader för att inte förstöra golvet.

    Kul att det fungerar bra med pannan/brännaren!

    Ha det gott i värmen!

    /Mattias

    SvaraRadera
  2. Bra tips om stektermometer, har nu haft den nere vid rökröret för att se att inte träbjälklaget blir för varmt. Ska stoppa ner den i skorstenen så fort jag kan ta mig dit :-)
    Körde brännaren på 3 kW i går och då blev rökgaserna bara 80 grader ut ur pannan, har ökat till 6 kW nu. Skorstenen är ju isolerad så det borde inte behövas så mycket över 80 grader...

    Nu är det bara betonggolvet som värms, sen kommer jag nog ligga på 27 med marginal. Jag kör pumpen på näst högsta farten eftersom returen från golvvärmen fortfarande efter tre dagar är iskall, ska sätta en kran på bypassen i morgon så att jag kan höja till högsta fart. Varför ska jag köra lägsta?

    SvaraRadera
  3. Lägsta hastighet för att få ut max diff, men om returen är iskall så spelar det ingen roll för tillfället...
    Jag har också isolerad Isokern-skorsten men det blir kondens iaf, jag har 150 grader vid nysotad panna samt dragregulator för att inte få kondens i skorstenen och risk för söndervittring.

    SvaraRadera
  4. Har du ändå bara 80 grader vid nocken då?

    SvaraRadera
  5. Jag har ca 70 grader vid nocken...

    SvaraRadera
  6. Bypass ska inte behövas om du har en Grundfos Alpha-pump. Den sänker varvtalet automatiskt om nu alla slingornas styrdon skulle stänga samtidigt. Försök köra pumpen på proportionell tryckreglering i första hand, och i andra på konstant tryckreglering. De fasta varvtalen, som brukar heta I, II och III, funkar som på gamla sortens energislukande pumpar. Varvtalet och effekten är när nog konstant oavsett flödes- och tryckbehov.
    Att köra med bypass och konstant pumpvarvtal kan många gånger helt förstöra temperaturskiktniningen i acc-tanken när alla golvslingor är stängda och pumpen trycker hela flödet via bypassen.
    Skiktningen är ju särskilt viktig så här års när solfångarna själva klarar hela uppvärmningsbehovet av varmvatten och vattnet till golvslingorna.
    Annat som kan förstöra skiktning i acc-tanken är för högt flöde på VVC-pumpen. Räcker att varmvattnet håller sig på 50-52 grader på returen innan det går in i blandningstermostaten eller acc-tanken. En temperaturstyrd VVC-pump på returen precis före acc-tanken/blandningstermostaten som ställs på 50-52 grader är perfekt. Förutsätter iofs att pumpen sitter under blandningspunkten/anslutningen till accen så det inte blir självcirkulation så pumpen registrerar fel temperatur.
    Varmvattenteperaturer som gäller för flerbostadshus är lämpliga att följa när det gäller enbostadshus också för att slippa risk för legionella.
    Retur för inte hålla under 50 grader. Temperatur i tappställe ska hålla 55 grader, så 57 grader ut efter blandningstermostat nr två brukar räcka. Om nr ett ska stå på 5 grader lägre så blir 52 grader alltså lämpligt för den.
    Att hålla ner temperaturen på varmvattnet gör att man utnyttjar solfångarna bäst. Om sedan temperaturen på varmvattnet understiger de legionellasäkra vid enstaka tillfällen är ingen katastrof. Kan ju bli så tex om man tappar mera varmvatten än vad som finns i acc-tanken. Om dessutom varmvattnet värms via slingor i acc-tanken så anses legionellarisken ändå mindre.

    SvaraRadera
  7. Hej "Anonym", kul att du skriver!
    Varför ställer man inte blandningsventil nr 1 också på 57 grader? Då blir det ju inget flöde från övre delen av tanken när nedre delen räcker.
    Har satt en ballofix på returen men förstås aldrig öppnat den, Alfa-pumpen är kanonbra!
    Kommer trol. sätta en blandningsventil vid golvvärmecentralen så att jag kan köra högre temp på källar- och stenlagda golven (hall och bad).

    SvaraRadera
  8. Kanske dumt av mig att kalla dom nr 1 och 2. På denna bild
    http://4.bp.blogspot.com/_t5gR9k0rgMM/S2s1iL5CroI/AAAAAAAAAFU/dlYsN9cHrLs/s1600-h/ritning+hela+VVS-systemet.jpg
    ser du vilken som ska ha högsta värdet. Gäller ju precis som du skriver att utnyttja värmen i nedre delen så långt det går.

    Ang högre temp i vissa kretsar bör du först kolla att det inte är rumstermostaterna som reglerar vid för låg rumstemperatur. Är det inte dom som behöver justeras så skulle jag testa med att öppna ventilerna för injustering av flödet för dom kretsarna så returen blir lite högre. Kanske tom är så att returerna på kretsarna som värmer de "tunga" golvbeläggningarna är lägre nu. Stenmaterial och betong överför ju värmen till rummet bättre än genom ett trägolv. Två lika långa golvvärmekretsar med exakt samma flöde, men med olika golvtyper ovanpå, resulterar i en lägre returtemperaturen från "stengolvskretsen".
    Om du har sådana där mätare som visar flödet i kretsen, kan du pröva med att öka flödet med 10 % och sedan se vad som hänt efter en vecka (stengolv är trögreglerade).

    SvaraRadera
  9. Aha, vilken snygg bild jag har gjort :-) och då visste jag tydligen vilken som skulle ställas högre...

    På bilden har jag visst skrivit 60 grader, antar att jag bara höftat temperaturerna, men förstår fortfarande inte varför den ena ska vara högre?

    Olika temperaturer på golven är ju för att kunna få "komforten" varma golv på de golv det går (kräver 35-40 grader) men inte gå över 28 grader på trägolven, kan inte justera det med termostater ed. Hoppas att en enkel blandningsventil kan fixa detta (och vara säker så att den inte plötsligt hänger sig).

    SvaraRadera